Søvnløshed - og hvorfor det opstår

Søvnløshed

- og hvorfor det opstår

Hvad er søvnløshed?

Der findes en vifte af forskellige søvnlidelser, men den mest udbredte er insomni, hvilket direkte oversat fra latin betyder ’søvnløs’. Man lider sandsynligvis af søvnløshed, hvis man oplever nogle af følgende søvnproblemer mere end tre nætter om ugen i over tre måneder:


  • har svært ved at falde i søvn
  • vågner ofte i længere tid af gangen om natten
  • vågner for tidligt om morgen
  • ikke føler sig helt udhvilet, når man vågner

 

Hvis du genkender ovenstående vanskeligheder ved at sove, er du ikke den eneste. Faktisk døjer omkring 10% af den danske befolkning med søvnløshed. Søvnløsheden kan betyde, at man har svært ved at fungere som man plejer - både socialt, arbejdsmæssigt og følelsesmæssigt. Problemerne kan også gøre, at man har lettere ved at blive syg, er mere irritabel og mangler motivation til ting, som man normalt godt kan li’.


Hvordan opstår søvnløshed?

Noget af det som kan være mest frustrerende ved at kæmpe med søvnen, er, at man ikke altid ved, hvorfor søvnproblemerne er opstået. Søvnløshed kan skyldes tre forskellige faktorer:

 

1. Disponerende faktorer

Disse faktorer handler om, at man kan være disponeret for at sove dårligt. Det vil sige, at risikoen for at man udvikler søvnproblemer er større end hos andre. Det betyder ikke, at man nødvendigvis sover dårligt, men at man har større risiko for at gøre det. Disse faktorer kan f.eks. være:

  • Personlighed: særlig sensitiv overfor indtryk eller bekymret anlagt
  • Fysiologisk: biologisk døgnrytme, kroniske sygdomme el.l.

 

2. Udløsende faktorer

Problemer ved at sove kan begynde pga. nogle udløsende begivenheder, udfordringer eller kriser i en persons liv. Det kan for eksempel være: 

  • Stress: stress over en længere periode.
  • Brud i relationer: hjertesorg, gennemgået en skilsmisse, mistet en ven eller er gået fra en kæreste.
  • Sorg: tab af en person, der står en nær. 
  • Børn: fået et barn og ens søvn aldrig er blevet normalt igen efter det.
  • Medicin, nikotin eller stoffer: man tager noget som gør det svært  at sove. 
  • Angst: hvis man har lider af angst, går det ofte udover søvnen.

 

3. Vedligeholdende faktorer

Når man er begyndt at få søvnproblemer kan man ubevidst komme til at udvikle nogle vaner, tankegange og adfærd, som er med til at vedligeholde ens søvnproblemer. Det kan f.eks. være, at man:

  • Bruger meget tid i sin seng i et forsøg på at hvile sig, selvom man ikke sover.
  • Går tidligt i seng fremfor at gå i seng, når man er søvnig.
  • Bekymrer sig meget om ens søvn både i løbet af dagen og op til sengetid.
  • Udvikler angst for at sove eller ikke at falde i søvn.


Der er en hel vifte af måder, hvorpå man kan komme til at vedligeholde søvnproblemer, selvom man faktisk prøver på at forbedre søvnen.


Hvordan behandles søvnløshed?  

Når jeg laver søvnbehandling bruger jeg først tid på at finde ud af, hvad der ligger til grund for dine søvnproblematikker. Er der noget i dit liv, som på nuværende tidspunkt udløser søvnvanskeligheder for dig? Det kan være problematikker vedrørende stress, angst, relationer, afhængighed, medicin eller traumer. For så vil jeg først og fremmest hjælpe dig med at arbejde med den pågældende problematik. Eller er det nogle vedligeholdende vaner, tænkemåder og handlinger, som gør, at du nu kæmper med søvnen? For så er det dét, som vi skal undersøge og arbejde med.


Søvn er komplekst

– behov for professionel psykologhjælp

Søvn er en kompleks størrelse, og der kan være mange faktorer som spiller ind på, hvor godt vi sover. Derfor kan der være behov for professionel hjælp og ekspertise for at vurdere, hvad der ligger til grund for dine søvnproblemer, og hvordan det skal behandles. Hvis du ønsker at opnå bedre søvn eller ønsker at høre mere, er du altid velkommen til at kontakte mig.

Billede af søvnbehandling af søvnproblemer

Sov godt!

Et søvngruppeforløb for dig som ønsker dybere og mere sammenhængende søvn

Næste gruppeforløb: Januar 2025

unsplash